Gebruikersonderzoek 2018

Logo_Bib2018_Medium

Spreek je uit over onze bib

Het doel van dit onderzoek:

alle actieve GEBRUIKERS van de bib bevragen: kortom iedereen die gebruik maakt van de bib (ook diegenen die geen boeken, tijdschriften of dvd’s uitlenen).
Omdat de bib tegenwoordig veel meer functies heeft dan een plaats waar men boeken kan komen lenen.
De bib is een ontmoetingsplaats met workshops, lezingen, bijscholingen, gratis WIFI…

Al onze leners (+ 18 jaar) krijgen deze maand een mail, waarmee ze uitgenodigd worden om deel te nemen aan dit gebruikersonderzoek. Leners die geen mailadres hebben, zullen een brief ontvangen.

Dit onderzoek peilt onder meer naar de tevredenheid over het aanbod en de dienstverlening in uw bibliotheek, de wijze waarop u van onze bibliotheek gebruik maakt, de redenen waarom u de bibliotheek bezoekt, etc.

Van februari tot juni loopt in 107 Vlaamse bibliotheken een grootschalig gebruikersonderzoek voor openbare bibliotheken, georganiseerd door VVBAD in samenwerking met de onderzoekgroep TOR van de VUB. Het is niet de eerste keer dat deze bevraging de aandacht trekt: in 2004 organiseerde TOR al een gelijkaardig onderzoek. Je kunt het onderzoek in 2018 zien als een herhaling van 2004, maar dan wel aangepast aan de hedendaagse evoluties.

Sinds 2004 veranderde het bibliotheeklandschap danig: waar het vroeger meer ging om leners in de bib, wordt er nu meer de nadruk gelegd op gebruikers. Dat kan gaan van mensen die materialen uitlenen of bezoekers die graag de krant lezen met een kopje koffie, tot studenten die de bib gebruiken als ultieme blokplaats. Het onderzoek peilt dan ook naar de tevredenheid, het aard van gebruik, zoekstrategieën, wensen enz. van al deze gebruikers.